Jdi na obsah Jdi na menu
 


Čím natáčím a jakou kameru můžu doporučit?

Historie mých kamer

Za svůj život jsem měl možnost vyzkoušet asi 6 autokamer. První kameru jsem si zakoupil na Aliexpressu, její název byl HD Portable DVR with 2.5° TFT LCD Screen za 390 korun. Kvalita za tu cenu nic moc, ale bylo trochu poznat, co na tom záznamu je :D Kupoval jsem si jí hlavně na zkoušku, abych měl nějaký záznam v případě nehody, v té době jsem vůbec neměl v plánu si některé situace ukládat a později dávat na youtube, což mě nyní mrzí, protože se občas staly dost divoké věci :D Ani jsem nevěděl, že někdo takový, kdo si ukládá videa a dává je na youtube existuje. A odešla mi asi kvůli tomu, že mi nabobtnala baterie. :D

Další kameru jsem si také pořídil na Aliexpressu v roce 2017 a to Podofo A1 Mini Car DVR Camera Dashcam Full HD 1080P. Tehdy stála 16,39 dolarů. S tou jsem vydržel dost dlouho, ale postupem času se začínal záznam z kamery sekat a v té době jsem konečně zjistil, že tu existuje nějaká dashcam scéna a zalíbilo se mi to natolik, že jsem to chtěl také začít dělat. Některé záběry z této kamery můžete vidět v některých mých kompilacích. Poznáte je tak, že obraz se dost seká. :D

No a na začátku roku 2021 jsem se tak nějak dozvěděl, že existuje u nás dashcam scéna. Několik lidí, kteří natáčí své příhody z cest a tak jsem se rozhodl, že si pořídím nějakou "lepší" ač né moc drahou novou kameru. Tou byla 70mai 1S za nějakých 950 korun. Za tu cenu jde myslím o docela slušnou kameru s dobrým záznamem. S tou jsem natáčel od března roku 2021.

Mezitím jsem dostal jednu levnou kameru jako dárek, ale to se dá říct, že byla asi absolutně nejhorší ze všech kamer co jsem měl, takže na tu se jen práší. :-)

Jenomže jak čas běžel, tak mi přišlo, že by to chtělo pořídit si ještě o něco lepší kameru, zůstal jsem věrný značce a pořídil jsem si v říjnu 2021 za 1750,- 70mai Dash Cam Pro Plus. Kamera má za svou cenu velmi solidní ostrost, obraz, barvy. Značky jsou dobře čitelné, jen až po pořízení jsem se dozvěděl, že natáčí pouze ve formátu 4:3. To bylo celkem velké zklamání, když pro youtube účely potřebuji videa ve formátu 16:9. Tím pádem jsem musel obraz zvětšovat do požadovaného formátu a tudíž i kvalita obrazu se trochu zhoršila, ale pořád jsem dostával pozitivní komentáře typu, co používám za kameru, že je hezký obraz. A další věc, která se postupem času zhoršovala byla, že když se jede například lesem, kde se hodně mění intenzita světla, tak je obraz neskutečně kostičkovaný a téměř nekoukatelný. A i když je kamera ve 2K, tak mi video zlobilo se střihačským programem, že bylo "rozbité", takže jsem musel natáčet pouze ve Full HD. Nebýt těchto věcí, tak bych u této kamery zůstal i nadále, protože je v ostatních ohledech perfektní. Jako kamera pro případ nehody je ideální, ale pro vytváření videí na youtube bohužel s těmito "vadami" ideální není.

Jako současnou kameru od poloviny ledna 2023 používám doposud nejdražší kameru za 3990,- a tou je VIOFO A129 PRO 4K. Trochu jsem doufal, že za ty peníze budu naprosto spokojený, ale přesto úplně spokojený s obrazem nejsem. Zkouším různá nastavení, ale asi úplně podle mých představ není, přesto zatím nepočítám s tím, že bych si pořizoval nějakou další kameru. Asi záleží hodně na počasí. Když je málo světla, nebo je noc, tak obraz docela dost šumí a nemá takový kontrast a barvy jako předchozí Pro Plus. Natáčí sice až ve 4K, ale já natáčím ve 2K, protože se mi zalíbilo natáčení při 60fps a to ve 4K není (to má pouze 30fps). Se záznamy jsem s předchozí kamerou neměl, potřebný záběr se vždy nahrál, měl rezervu jak před, tak po události. U této se mi několikrát stalo, že při ukládání záznamu se událost neuložila, ale že se uložilo až dění po události, takže je dobré záběry pravidelně kontrolovat, abych o záběr nepřišel. Při dobrých světelných podmínkách natáčí skvěle. Horší to je proti sluníčku, s kterým si nerozumí. A má problém přečíst SPZtky u aut ve stejném směru, v protisměru to absolutně nedává.

Plusy

  • Natáčení ve 4K
  • Přirozené barvy
  • Můžete si nastavit co bude zobrazováno na videu (čas, rychlost, gps, vlastní text)
  • Napájecí kabel vede do GPS modulu, můžete si odepnout kameru a nemusíte odpojovat kabel
  • Snadné uchycení kamery na sklo
  • Kamera podporuje až 256GB, vyzkoušel jsem 128GB a funguje bez problémů
  • Ostrost záběrů je velmi dobrá

Mínusy

  • Škoda že ve 4K nenatáčí při 60fps
  • Za šera a za tmy je vidět velký šum na videu
  • Mikrofon by mohl být hlasitější
  • Ve videu jsou slyšet nárazy kamery při vjetí na nerovnosti - nepříjemné chrčení
  • Barvy by mohly být živější
  • Proti sluníčku si kamera moc neví rady
  • Má problém přečíst SPZ u projíždějících aut, čekal jsem, že s tím si poradí za takovou cenu

 

Jakou kameru můžu doporučit?

Pro začátečníka, nebo pro člověka, který by si chtěl pořídit kameru do auta hlavně kvůli záznamu z případné nehody, tak můžu doporučit kamery 70mai. Nejsou drahé a kvalita obrazu je více než dobrá.

Co jsem měl tak možnost koukat na své kolegy dashcamery a porovnat značky kamer, tak jako nejlepší kamery co se týče výsledného obrazu se mi zdají 70mai, TrueCam, či Viofo.

Takové průměrné bych označil Lamax

A ty, které bych nedoporučoval jsou Mio, Navitel, Niceboy

... asi záleží i na typu kamery, některé značky můžou mít i dobré kamery, záleží trochu i na ceně, ale celkově bych značky roztřídil viz výše. Já si asi počkám pár let, až Viofo či 70mai zdokonalí ještě víc své kamery a šel bych asi znova do jedné z nich.